27 érv az egy kulcsszavas hirdetéssorozat (SKAG) mellett

Kezdő kép
  • Bartos Dávid 2020. July 21.

Nem kell ahhoz a Google Ads szerelmesének lennünk, hogy megértsük milyen értéket képvisel, ha a fiókunkban a kampányokat kisebb részekre osztjuk fel. A szegmentáció sokkal átláthatóbbá teszi a fiókot és sokkal könnyebb is innen fejlődni. Ha ezt megfogadod és jól csinálod, akkor a kampányaid ilyen eredményt fognak mutatni:

 

 

Itt jönnek képbe az egy kulcsszavas hirdetéssorozatok, amik segítenek elérni az átláthatóságot. Hidd el, kipróbáltunk több struktúrát is, de nem véletlenül szeretjük a SKAG-et (egy kulcsszavas hirdetéssorozat).

 

Hogy mi is a SKAG?

Ez az a megközelítése a Google Ads fiókodnak, amivel leggyorsabban tudod növelni a CTR-t (átkattintási arány), a minőségi mutatókat és legfőképpen a bevételed. Számos ügyfél fiókját kezeljük napi szinten és ahol lehet használjuk ezt a módszert. Ez meg is látszik az eredményeken. A legjobb az egészben, hogy nem csak Google Ads hirdetésekre alkalmazható, de működik a közösségi média felületein (Facebook, LInkedIn, Instagram, stb...) és a display hálózaton is.

 

Amiért valóban kellene ezzel foglalkoznod

A SKAG-gel sokkal jobban fogod tudni irányítani a kampányaidat, jobb eredményeket érhetsz el a Google Ads fiókodban. Ahogy a neve is mutatja, ezekben a hirdetéssorozatokban 1 kulcsszó van. Hogy ez mire jó, kérded? Mivel minden kulcsszó a saját, egyedi hirdetéssorozatához tartozik, biztos lehetsz benne, hogy a kulcsszavak, melyekre licitálsz megegyeznek a keresési kifejezésekkel, amikért fizetsz. Persze fontos, hogy jó kulcsszavakat adj meg, mert ha nem vigyázol könnyen bele eshetsz abba a hibába, hogy a keresési kifejezések nem lesznek relevánsak a kulcsszavak tekintetében és csak a pénzt viszik.

 

Három egyezés típus az 1 kulcsszavas hirdetéssorozatokhoz

Az 1 kulcsszó a hirdetéssorozatban persze nem jelenti azt, hogy 1 féle egyezéssel használjuk. Úgy is lehet, de ajánlott több egyezéssel is felvenni azt az 1 kulcsszót. Egy példán keresztül szemléltetve, ha te futó cipőket árulsz, akkor az alábbi módon kellene kinéznie a hirdetéssorozatodnak:

 

+futó +cipő
“futó cipő”
[futó cipő]

 

A hirdetéssorozatodat nevezd el ugyanúgy, mint a benne szereplő kulcsszót így átlátható marad a rendszer. De mi van akkor, ha a keresési kifejezések konkrétabbak mint a kulcsszavaid? Ebben az esetben egyszerűen csak szétbontod a keresési kifejezéseket és újabb SKAG-et hozol létre a kampányon belül ugyanazt a módszert alkalmazva, mint a többinél. Nagyon fontos azonban, hogy az új SKAG-be felvett kulcsszót add hozzá negatívként a másikhoz így mehetsz biztosra, hogy az általánosabb kulcsszavak nem fogják elvenni a megjelenést a specifikusabb/konkrétabb kulcsszavaktól.

 

Párosítsd a kulcsszavaidat a hirdetésszöveghez

Ha már rendbe tetted a kulcsszavaid a keresési kifejezések alapján, akkor most a hirdetésszöveget kell eszméletlenül pontosan a kulcsszavakhoz igazítanod. Nézzünk egy példát a Nutellára, hogy miként kellene a hirdetésszövegnek tartalmaznia a kulcsszót a headline-ban és a megjelenített URL-ben. Ha nincs elég hely a karaktereknek, akkor tehetjük a leírásba is.

 

 

A SKAG-gel hatékonyan tudod csökkenteni az eltérések arányát a keresés és a kulcsszó valamint a kulcsszó és a hirdetés között.

 

 

Ha sikerült és a keresési kifejezések megegyeznek a kulcsszavakkal, nagy mértékű növekedést tapasztalhatsz az átkattintási arányban is, mert nem több 10 kulcsszó fog versenyezni egymással, hogy relevánsak legyenek az 1 darab hirdetésedhez viszonyítva. Ha pedig a CTR javul, akkor javulni fog a minőségi mutató is és a kattintás is olcsóbb lehet. Alább még egy példa a mutatók javulásáról.

 

 

Hogyan működik a SKAG a közösségi és display hálózaton?

A SKAG-es megközelítéssel nem csak a PPC teljesítményedet fejlesztheted, de lehetővé teszi, hogy sokkal erősebb alapokra építs, mint a versenytársaid és nem csak a search hálózatokon, hanem a közösségi és display kampányok esetében is. Még akkor is látni fogod, hogy mi teljesít jól és mi nem, ha a display kampánynál nem szedted szét az elhelyezéseket vagy nem szegmentáltad a közönségeket és érdeklődési köröket a facebook kampányodnál. Ezután már felvehetsz egyedi elhelyezéseket és érdeklődési köröket, hogy apróbb szegmenseket hozz létre a célzáson belül, amik kiszámítható eredményeket hoznak hétről hétre. Miután alaposan szétbontottad a kampányokat és a lehetséges célzásokat, a landing oldal is hozzájárul majd a sikerhez, ami végre lehetővé teszi, hogy ne ajánlat korrekciókkal és felesleges hirdetésszöveg tesztekkel töltsd el az értékes időt. Ez pedig azért lesz mert egy olyan erős struktúrát építettél ki a fiókodban, amivel a versenytársaid meg sem próbálkoznak majd.

A SKAG előfeltétele, avagy mi szükséges az induláshoz

2 dologra lesz szükséged, ami elengedhetetlen. Az egyik, hogy gyűjts kulcsszavakat (amiket különböző egyezéssel be tudsz majd tenni a hirdetéssorozatba), a másik pedig a Google Ads Editor.

 

A gyökér kulcsszavak

Az úgynevezett gyökér kulcsszavak a legáltalánosabb kulcsszavak, amikre licitálsz majd. Tegyük fel, hogy te egy online működő főiskolát üzemeltetsz és a SKAG módszert szeretnéd használni, hogy diákokat toborozz. Így néznének ki a gyökér kulcsszavaid:

 

  • online főiskola
  • online egyetem
  • online diploma
  • online iskola / suli
  • stb..

 

A fenti listából láthatod, hogy ezek gyökér kulcsszavak, mert nem szeretnél külön hirdetni az “online” és az “iskola” szóra. Az nagyon félre vihetné a keresést és irreleváns kattintásokat generálna, ami nettó pénzégetés. Így a fentiek a legrövidebb általános kulcsszavak, amiket használni szeretnél.

 

Következő lépésként kereshetsz szinonimákat is a gyökér kulcsszavakhoz, például az online szót kicserélheted a “web” vagy “digitális” szavakkal és ha van egyéb ötleted kulcsszó expanzióra, azt is megvalósíthatod.

 

Google Ads Editor

Most, hogy a kulcsszavakkal megvagy a következő lépés, hogy letöltsd az Editort.

 

Hogyan hozz létre SKAG-et 4 lépésben?

Először is nyisd meg az Editort és töltsd le a Google fiókod adatait. Innen fogunk indulni.


1. A kulcsszavak

Módosított általános, kifejezés és pontos egyezéssel kell felvenned a kulcsszavakat.

 

+online +főiskola
“online főiskola”
[online főiskola]

 

2 ok amiért 3 féle egyezéstípusra van szükséged:

Az egyik, mert a módosított általános és kifejezés egyezés még mindig bevonzhat hosszabb keresési kifejezést is, amiknél ugyanúgy releváns a hirdetésed. Másrészt, ha a SKAG-eket még felosztod egyezés típus szerint is, akkor nagyon elaprózódnak az adatok és sokkal nehezebb lesz tesztelni, hogy mi teljesít jól és mi nem. Önmagában a SKAG a 3 egyezéstípussal már elég adatot szolgáltat, hogy szignifikáns különbségeket láss az egyes hirdetéscsoportok között.

 

2. Az ajánlatok

Kezdetnek az összes kulcsszónál nyugodtan megadhatod ugyanazt a CPC értéket, mert ahogy elkezdenek adatot gyűjteni, látni fogod hol van szükség módosításra.

 

3. A hirdetések

Ha már eljutottál erre a szintre, akkor ezt a 2 szabályt mindenképp tartsd be:

 

- A kulcsszót mindig építsd be a headline 1-be és az útvonalba (path mező), mert ezzel növelheted az átkattintási arányt, ami a minőségi mutatókban is megmutatkozik és a felhasználó is relevánsabbanak tartja majd a hirdetésed.

- Ha 2 hirdetést is készítesz a tesztelés miatt, akkor győződj meg róla, hogy eléggé különböznek egymástól szövegben. A headline 1 és a path lehet ugyanaz, de a többi részben emelj ki más erősségeket, legyen más a CTA.

 

4. A másolás

Ez az, ami az Editort annyira szerethetővé teszi. Teljesen egyszerűen másolhatsz benne kampányokat, hirdetéssorozatokat, hirdetéseket, gyakorlatilag bármit. Jelen esetben csak az első SKAG-et kell manuálisan létrehoznod, utána pedig csak kicseréled a kulcsszavakat a másolatokban, például az “iskolát”-t “egyetemre” vagy az “online”-t a “web”-re. Az interneten elérhető néhány eszköz, ami össze is állítja neked a hirdetéssorozatodat és hirdetésedet az általad megadott kulcsszavak, szövegek és URL alapján. Az egyik legjobb a SKAG Generator.

 

 

Hogyan optimalizáld az egy kulcsszavas hirdetéssorozataidat

Az egyik legjobb dolog a SKAG-ben, hogy nagyon könnyen és szépen fejleszthető. Nincs szükség egy kulcsszó több száz variációjára. Elég megadni egy gyökér kulcsszót a SKAG-en belül, mert a broad és phrase match miatt, megjelenik specifikusabb keresési kifejezések esetén is a hirdetés. Ugye egyetértesz, hogy felesleges olyan kulcsszavakra hirdetni, amire nincs is elég keresés? A keresési kifejezések között pedig bőven lehet szemezgetni hasznos kulcsszavak után. Ha megjelenés alapján csökkenő sorrendbe rakod a listát, akkor még egyszerűbb lesz átnézni, mi az, amit fel is tudsz használni egy új SKAG létrehozásához. Egy dologra azonban nagyon figyelj. Ne felejtsd el hozzáadni az új SKAG kulcsszavait negatívként a korábbiakhoz, hogy elkerüld a saját magaddal való versengést. Így idézheted elő a CTR további növekedését.

 

Az egy kulcsszavas hirdetéssorozatok 19 előnye

A SKAG metódus számos módon tudja fejleszteni a PPC teljesítményedet.

1. Egyszerű út a sikerhez

A jövőben próbálj minden kampányt SKAG metódussal felépíteni, így sokkal egyszerűbben kontrollálhatod őket. Mivel egy hirdetéscsoport egy kulcsszót tartalmaz (3 egyezéssel), ezért nem kell téma szerint csoportosítanod a kulcsszavaidat, mindegyikhez új hirdetéscsoportot hozhatsz létre.

 

2. Összetett fejlődés

Habár eleinte látványos lesz a fejlődés, egy idő után a fiókod eléri azt a pontot, amitől kezdve már csökkenő tendenciát mutat majd az előrehaladás. Nem áll meg, de már nem megy olyan ütemben halad, mint előtte. De valójában ez a csökkenő tendencia egy összetett fejlődés. Ahogy új és új hirdetéscsoportokat hozol létre a keresési kifejezések csökkenő sorrendje alapján - gyakorlatilag így lefedve szinte minden hasznos keresést - úgy fogod idővel látni a teljes fiókod erősődését a fontosabb metrikák terén.

 

3. Magasabb átkattintási arány

Amikor egyre több keresési kifejezésből átemelt kulcsszót kezdesz használni, akkor fogod látni, hogy egyre többen kattintanak rá a hirdetésedre, mert tartalmazni fogják azokat a szavakat, amikre az emberek keresnek. Ez azt jelenti, hogy nőni fog a CTR, ami a minőségi mutató javulásához is vezet. Azt pedig már a pénztárcád is pozitívan fogja érzékelni.

 

4. Jobb minőségi mutató

Mostanra már tudod, hogy az átkattintási arány nagy szerepet játszik a minőségi mutatókban. Ha az javul, akkor fejlődést tapasztalsz majd a hirdetésed átlagos pozíciójában, a CPC-ben és a keresés - megjelenítés arányában.

 

5. Magasabb átlagos pozíció

A magasabb átlagos pozíció a lényege, hogy a versenytársad fölé kerekedj, akkor is, ha kisebb CPC-t adtál meg, mint ő. Ha jók a minőségi mutatóid és az átkattintási arány, szinte nyert ügyed van. Ez mind azért történik, mert a Google nagyon sokat ad a látogatói élményre és a magas kattintási arány nagyon jól mutatja, hogy az embereknek tetszik a tartalmad.

 

6. Javuló megjelenési arány

Ha az előző metrikák már javultak, akkor a megjelenési arány is fog. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges megjelenések aránya az egyes kulcsszavaidra sokkal nagyobb lesz. Több embert tudsz elérni vele.

 

7. Kisebb CPC

Az egyik legjobb dolog, hogy, ha a minőségi mutatók magasak, akkor az első oldali megjelenés költsége sokkal alacsonyabb lesz. Jónak 7 ponttól számítható a minőségi mutató. A google algoritmusa ítéli úgy, hogy ha jobbak a mutatóid, mint a konkurenciánál és releváns a hirdetésed, akkor fizess kevesebbet egy kattintásért.

 

8. Alacsonyabb konverziós költség

Ha alacsonyabb a CPC, alacsonyabb lesz a CPA (konverziós költség) is. Mivel a kisebb kattintásonkénti költség miatt kevesebbet költ a kampány, nem lehet annyira drága egy konverzió sem.

 

9. Várhatóan magasabb konverziós arány

Ahogy csökkented az eltérések arányát a keresési kifejezések és kulcsszavak között, úgy lesz egyre inkább a kezedben az irányítás, alacsonyabb CPC-t érsz el és növekedni fog a konverziós arány. Ráadásul a SKAG metódussal könnyen átlátod mely kulcsszavak teljesítenek rosszul és bármikor lekapcsolhatod őket, ezzel is növelve a konverziós arányt, mert így felesleges kattintásoktól szabadulsz meg. Ha pedig azok a kattintások lesznek többségben, amikből konverzió származik, akkor egyértelműen nő a konverziós arány is.

 

10. Megnövekedett konverziós forgalom

A képlet egyszerű: magasab CTR = több kattintás. Több kattintás = több konverzió.

 

11. Jobban ismered a forgalmad

Ha már a CTR növekedése miatt megnőtt a konverziók száma is, teszteld az érkezési oldaladat is. Legyen meggyőző a tartalom és átlátható. Meglátod ez is hozzájárul a konverziós arány növekedéséhez. A SKAG-gel nagyon egyszerűen múködik az A/B tesztelés is. Mivel átláthatóbb a kulcsszó struktúra, sokkal tisztább képet kapsz arról kik is a látogatóid valójában és mi a szándékuk.

 

12. Kézben tarthatod a felhasználói élményt az érkezési oldalon

Ha már ismered az oldalad látogatóit, egy sokkal személyre szabottabb élményt kínálhatsz nekik az érkezési oldalon. Ha pedig már az érkezési oldalról beszélünk, a legjobb ha egy célra összpontosítasz vele. Ideális esetben egy olyan élményt nyújtasz számukra, ami közben folyamatosan ugyanarra a célra koncentrálnak a kattintástól a konverzióig.

 

13. Kevesebb elégetett pénz

Amikor minden fontosabb Ads metrika a jó irányba halad és már nagyjából kiaknáztad a keresési kifejezéseket is, azt fogod tapasztalni, hogy egyre kevesebb negatív kulcsszót kell felvenned.

 

14. Nagymértékben átveheted az irányítást

A SKAG-es megoldás, amivel apró részekre osztod fel a kampányod, azt jelenti, hogy sokkal inkább tiéd lesz az irányítás a Google helyett. Az óriáscég ugyanis azt javasolja, hogy 10-20 kulcsszó kerüljön egy hirdetéscsoportba, viszont ha SKAG-et használsz, elkerülheted a különböző, felesleges variációkat a keresési kifejezések között, ami csak pénzpazarlás.

 

15. Egyszerű fejlesztési lehetőségek

Ahelyett, hogy folyamatosan új kampányokat és hirdetéseket hoznál létre, hogy új lehetőségeket érj el, elég csak böngészni a keresési kifejezések között új kulcsszavak után, amiket felvehetsz SKAG-be. Sőt, ha még arra is ügyelsz, hogy a negatív kulcsszavakkal meggátold az átfedést a hirdetéscsoportok között, akkor a saját magaddal való versengést is meg fogod szüntetni és sokkal könnyebben fejlődnek a kampányaid.

 

16. Az újra targetálás lehetőségeinek azonosítása

Mivel a SKAG-es kampányok apró részekből állnak, így könnyebb optimalizálni is őket. Pontosan ezért tudod könnyebben beazonosítani azokat a kulcsszavakat, amiknél magas az átkattintási arány és sok konverziót hoznak, valamint azokat amelyeknél elmarad a várt eredmény. Azok a kulcsszavak, amelyeknél eltérés mutatkozik a CTR és a konverziós arány között, nem feltétlenül veszteségesek. Érdemes lehet őket újra targetálni. A közönség akiket elérsz már úgyis érdeklődést mutattak a márkád iránt.

 

17. Hibaelhárítás és fejlődésben

A SKAG metódussal sokkal egyértelműbb és átláthatóbb lesz, hogy bizonyos kulcsszavakra miért nem jelennek meg a hirdetések vagy ellenkezőleg, miért viszik el a megjelenések nagy részét. Mivel egy hirdetéscsoportban csak 1 kulcsszó szerepel, gyorsabban átfutható a kampány és hamarabb felfedezhető a hiba mibenléte.

 

18. Lehet a tömeget követni

Ugyan a digitális marketing világában a legtöbb esetben az a jó, ha egyedi vagy és kitűnsz a tömegből, de jelen esetben érdemes követni a többséget, akik a SKAG mellett tették le a voksukat, főleg ha híresebb ügynökségek is vannak köztük. Rengetegen írtak már róla pozitívan és nem egy vállalkozásnak termelt már nagy profitot.

 

19. Több bevételt lehet vele generálni

A végére hagytam a SKAG legnagyobb előnyét. Ez a legjobb módja, hogy pénzt keress. Ha sikerül a konverziós költséget lecsökkenteni és a konverziók számát növelni, egyből megugrik a bevételed is.

 

A SKAG hátrányai

A sok pozitív hatás mellett, azonban meg kell említenünk néhány hátrányt is, ha úgy döntenél, hogy ezt a módszert választod a kampányaid felépítéséhez.

 

Az adatok hígulása

Ahogy azt már korábban említettem az egyik legnagyobb hátulütője a SKAG-nek az adatok hígulása. Mivel több hirdetéscsoportot hozol létre, a kattintások és a konverziók száma sokkal több hirdetés között oszlik el, ami miatt az értékelhető tesztelési folyamat kitolódhat.

 

A SKAG létrehozása több időt igényel

Nem tart sokáig megállapítani, hogy a SKAG kampány felállítása több időt vesz igénybe, mintha csak egy bedobálnál kulcsszavakat egy már létező hirdetéscsoportba. Hogy az emiatt felbukkanó kételyt vagy félelmet a SKAG-gel kapcsolatban eloszlassuk, érdemes először csak az 5 legjobb kulcsszót kipróbálni ezzel a módszerrel. Így össze tudod hasonlítani, miként is teljesítenek ugyanezen kulcsszavak hagyományos kampány felállásban és SKAG-ben. Ha javulást látsz a SKAG javára, már látni fogod, hogy melyik vonalon haladj tovább.

 

Több erőfeszítést igényel

Folyamatosan monitoroznod kell a keresési kifejezéseket, hogy megbizonyosodj róla, hogy az általános kulcsszavak nem veszik el a megelenéseket a specifikusabb kulcsszavaktól. Ezért szükséges negatív kulcsszavakat is hozzáadnod az egyes hirdetéscsoportokhoz.

 

A tesztelés tovább tart

Ez azért van, mert nem ugyanabból a hirdetéscsoportból kapsz egy összesített adatot a kattintásokat illetően. Ha úgy véled, hogy következetesen javíthatod a tesztelt hirdetéseidet, akkor a legtöbb forgalmat generáló kulcsszavakat használhatod SKAG módszerrel, a rosszabbul teljesítőket pedig hagyhatod a megszokott felállásban.

 

Lesznek, akik kinevetnek

Ezen nincs mit magyarázni. Akik nem tesznek eleget, hogy profitot generáljanak a cégüknek, mindig megtalálják a módját, hogyan szítsanak konfliktust azokkal, akiknek ez sikerül. Te csak egy dologgal törődj! Hogy a fiókodban minden rendben menjen és bevételt generálj.

 

A következő lépések a SKAG-nél?

A SKAG tökéletes kezdés lehet a fiók indulásánál is, viszont tudnod kell, hogy mindennek van egy határa, előbb utóbb ezzel is eléred a potenciális forgalmad maximumát. Van azonban még néhány tipp, amivel kattintásokat és konverziót generálhatsz.

 

A maradék összegyűjtése

Lehetőséged van pontos közönségre célozni a broad match kulcsszavak felhasználásával, így összegyűjtheted a maradék releváns keresést a kampányaidhoz. Azonban ez tényleg az utolsó lépés legyen. Ha a SKAG-en túl még igazán fejlődni szeretnél, akkor szűkítened kell a kulcsszavaidat.

 

Kulcsszó szűkítés

Mivel a Google algoritmusa arra törekszik, hogy egyszerűsítse a dolgokat a hirdetők számára, neked is egyszerűsítened kell, hogy jobb leadeket szerezz. Hogy kihasználhasd a Google újításait a pontos egyezés és közeli variánsok terén, a kulcsszavak szűkítése a megfelelő stratégia. Ebben a stratégiában 2 kampányt állítasz fel ugyanazzal a kulcsszóval, ugyanazokkal a beállítássokkal, viszont azzal a különbséggel, hogy az egyikben módosított általános egyezéssel veszed fel a kulcsszót, a másikban pedig csak pontos egyezéssel. Ami ilyenkor történik, hogy a módosított általános egyezés az összes jó minőségű, konverzióban gazdag, alacsony konverziós költséggel rendelkező keresést kiaknázza, amiket utána felvehetsz a pontos egyezéssel rendelkező kampányodba is. Ahogy egyre több kulcsszavad lesz a pontos egyezéssel rendelkező kampányban, úgy tolhatod rá át a budget is egyre jobban a széles egyezésről. A közeli egyezés pedig segít kizárni a “nem valódi” pontos egyezés típusú kereséseket, ezáltal egy nagyon hatásos, szűk és jól teljesítő pontos egyezéses kampány marad a kezedben.

 

Összegzésként

A lényeg, hogy bevételt szeretnél termelni. Sokat. A SKAG pedig, ahogy a fentiek is bizonyítják pont ebben segít neked. Ha úgy gondolod, hogy segítségre van szükséged a Google Ads kampányaidban, ne habozz felkeresni minket!